top of page

Welke whetsteen zou ik kiezen?

Japanse Whetstenen - zowel natuurlijk als synthetisch - staan bekend om hun snelle verwerkingseigenschappen, niet alleen voor Japans gereedschap, maar ook voor hun Westerse equivalenten. De kleine deeltjes die zorgen voor het slijpen zijn losjes aan elkaar gebonden in de steen, en dus wordt tijdens het slijpen de oppervlaktedeeltjes snel uitgewassen, waardoor nieuwe, scherpe deeltjes aan het blad kunnen werken. Whetstenen mogen alleen met water worden gesmeerd! Gebruik nooit olie!

Door het grote aanbod whetstenen zal alleen een kenner in staat zijn om uit de vele bekende fabrikanten de ideale steen te vinden voor hun behoeften. Elke fabrikant probeert met zijn stenen een andere mix van kwaliteiten te benadrukken en die kwaliteiten kunnen sterk variëren tussen de verschillende stenen. Voor de meest rendabele slijpsteen set hebben de meeste houtbewerkers stenen nodig van verschillende bedrijven. Als men de eigenschappen van bepaalde steensoorten leert kennen, zal soms één producent alle stenen leveren die men nodig heeft, en in sommige gevallen kan dat een voordeel zijn. Maar voor geen enkele situatie is er een correcte oplossing: de stenen moeten passen bij de behoefte en werkstijl.

Aan de andere kant kan zo' n grote selectie het moeilijk maken om een werkbare combinatie te kiezen, en daarom bieden wij deze kleine gids aan om u te helpen om op zijn minst een goed begin te maken.

Eerste van de verschillende fabrikanten:

Matsunaga, dat de oprichter is van de merken KING and SUN TIGER is misschien wel de bekendste fabrikant in Europa. Zijn sterkste punt is het produceren van zeer traditionele zachte stenen die snel schuren om nieuwe scherpe snijdeeltjes te onthullen. Dit soort stenen moet heel vaak gevlakt worden om ze plat en effectief te houden.

De CERAX and SUEHIRO Stones van Suehiro zijn een beetje harder, en dus niet zo snel versleten als bij de klassieke Japanse whetstenen. Met de 8.000 graansteen kan men misschien wel de beste snijrand verkrijgen met een spiegelglans op beitels en gelijkaardige bladen. Suehiro maakt ook een kleine combinatiesteen voor degenen die niet al het gereedschap dat vaak slijpen en aarzelen om zoveel te spenderen voor een CERAX steen.

De stenen van SHAPTON zijn waarschijnlijk de hardste Japanse slijpstenen van allemaal. Ze zullen een lange tijd plat blijven, en dus als men op zoek is naar een relatief grove steen om snel te slijpen zonder dat men heel vaak hoeft af te vlakken, dan zijn deze waarschijnlijk de beste keuze. De fijnere steentjes werken ook heel goed. Maar de SHAPTON stenen bieden niet het spiegeloppervlak dat de zachtere stenen kunnen bieden.

Het grootste voordeel van de NANIWA Stenen ligt vooral in hun fijnkorrelige whetstenen. Met geen andere stenen kan men een spiegelglans bereiken dat zo perfect is.

SOPHIE'S
COOKING TIPS

#1 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

 

#2

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

 

#3

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me.

bottom of page